Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Τα θυμάμαι όλα» παρουσίασε η Νάγια Αλέβα στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Τα θυμάμαι όλα», των εκδόσεων Πηγή, παρουσίασε η Νάγια Αλέβα στην Βέροια.

Σε μια όμορφη εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στον φιλόξενο χώρο του καφέ McOza, η συγγραφέας παρουσίασε στους παρευρισκόμενους την πρώτη της συγγραφική απόπειρα.

Ξεκινώντας τον λόγο πήρε η δικηγόρος Ελπίδα Δελαβερίδου, η οποία μίλησε με λόγια καρδιάς για την συγγραφέα, η οποία είναι ξαδέρφη του άνδρα της και τη γνωρίζει πολλά χρόνια. Η ίδια την θεωρεί πολύ καλή φίλη με ιδιαίτερη προσωπικότητα. Πιστεύει σε αυτήν και το ταλέντο της και τη λαμπρή πορεία που της ανοίγεται στην συγγραφή.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο βιογραφικό της.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η καθηγήτρια Αγγλικών Μελίνα Νικολαΐδου, η οποία είπε την τρομερή εντύπωση που της έκανε ο τρόπος γραφής της συγγραφέως, παρά το νεαρό της ηλικίας της (μόλις 24 ετών).

Ακολούθησε με σχόλια για το βιβλίο.

Η συγγραφέας περιγράφει ζωντανά τους ήρωες του βιβλίου, σαν να είναι οι γείτονες της διπλανής πόρτας. Η κα Νικολαϊδου ενθουσιάστηκε για την επιλογή των λέξεων που χρησιμοποίησε η συγγραφέας, καθώς η κατάλληλη λέξη είναι τοποθετημένη στην κατάλληλη θέση, αποδίδοντας το μήνυμα που θέλει να περάσει η συγγραφέας.

Πρόκειται για μια νεανική ιστορία. Ο τρόπος γραφής είναι καθ’ όλα ώριμος και εμπεριστατωμένος. Ο λόγος απλός και κατανοητός, που ρέει και παρασύρει τον αναγνώστη να το διαβάσει απνευστί. Το βιβλίο είναι γραμμένο όμορφα κι απλά, χωρίς να γυρίσει ο αναγνώστης ξανά πίσω. Η ιστορία εξελίσσεται με βατό τρόπο χωρίς να χρησιμοποιεί υπερβολικές περιγραφές. Ο λόγος είναι μεστός, ενώ οι εικόνες είναι παραστατικές, ακολουθώντας τον κανόνα του τόσο όσο, κι αυτό γιατί αποτελεί γνώρισμα της ώριμης και σωστής γραφής. Πέρα από τα γεγονότα ξεπηδούν διάφορα συναισθήματα, καθιστώντας τον αναγνώστη σε μια διαρκή πάλη με τον εαυτό του. Πρόκειται για μία σκυταλοδρομία συναισθημάτων. Τα ονόματα που χάρισε στους ήρωες του βιβλίου η συγγραφέας είναι όλα αλληγορικά. Η Μοίρα, ο Θεόδωρος, ο Βαλεντίνος κ.α. βρίσκονται μέσα στο βιβλίο για να δικαιολογήσουν μόνο και μόνο το όνομά τους. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο τίτλος του βιβλίου δεν έχει σημείο στίξης. Περιμένει να το βάλουμε εμείς. Κάθε σελίδα κι ένα ξεχωριστό μήνυμα.

Συνέχισε με αναφορά στην υπόθεση του βιβλίου.

Έπειτα τον λόγο πήρε η κα Δελαβερίδου, η οποία πρόσθεσε ότι το βιβλίο έχει πλούσιο λεξιλόγιο, περιεκτικό, με ουσιαστικό λόγο. Βασικό γνώρισμα της συγγραφέως η ενσυναίσθηση που την χαρακτηρίζει. Αφουγκράζεται τον κόσμο με όλα της τα συναισθήματα κι αλληλεπιδρά με τον κόσμο με την ψυχή της. Έτσι είναι γραμμένο το βιβλίο, που τα δένει όλα αυτά περίτεχνα και πλέκει την μυθοπλασία με αληθινά γεγονότα.

Στο τέλος τον λόγο πήρε η Νάγια Αλέβα, η οποία είπε ότι ξεκίνησε αυθόρμητα τη συγγραφή του βιβλίου, με βασικό συστατικό να γράψει όσα δεν συζητιούνται, ενώ παράλληλα λειτούργησε ως ψυχοθεραπεία, καθώς αντιπροσωπεύει το είναι της.

Αγαπά τα λογοπαίγνια κι όσα αφήνει η γλώσσα. Η έννοια της και βασική ανησυχία να μπορέσει να τα αποτυπώσει όλα, να το ντύσει με λέξεις και περιγραφές, έχοντας ως κύριο συστατικό το συναίσθημα του έρωτα.

Το βιβλίο είναι μυθοπλασία, με πραγματικά βιώματα.

Στο τέλος διάβασε το αγαπημένο της απόσπασμα και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Από το οπισθόφυλλο

Η Μοίρα, ένα ιδιαίτερο κορίτσι της Θεσσαλονίκης, γίνεται δεκαοχτώ και αποχαιρετά την ξέγνοιαστη ζωή με τους φίλους της στις τελευταίες τους καλοκαιρινές διακοπές. Υποδέχεται τώρα πια τη νέα περίοδο της ζωής που θα ξεκινήσει ως φοιτήτρια. Ελπίζει, ως ανερχόμενη αρχιτέκτονας, να φτιάξει και να διορθώσει τις σκέψεις της, όπως ένας αρχιτέκτονας τα σχέδιά του.

Για εκεί όπου οι γνώσεις της δεν αρκούν, έχει τους φίλους της να τη βοηθούν. Παράλληλα, είναι και διαρκώς εξοπλισμένη με τις καραμελίτσες της για να γλυκαίνεται από κάθε πίκρα της ζωής, για παν ενδεχόμενο…

Η μοίρα, όμως, δεν είναι πάντα καλή και δίκαιη μαζί της. Οι αλλεπάλληλες τραγωδίες σμιλεύουν και αλλάζουν τον χαρακτήρα της. Το νεαρό κορίτσι παλεύει να αντιμετωπίσει και να αντεπεξέλθει στα όσα της τυχαίνουν και αυτό το κάνει με έναν μοναδικό και ασυνήθιστο τρόπο.

Τα εργαλεία της, ένα γυάλινο μπουκάλι με άμμο και ένα λούτρινο λιονταράκι, για να μπορέσει να συμπληρώσει και να λύσει αυτά τα προβλήματα και να ολοκληρώσει το παζλ… Ίσως όμως η μέθοδός της δεν θα της κάνει όσο καλό νόμιζε εξαρχής…

Μήπως η Μοίρα χρειάζεται λίγη Τύχη παραπάνω και την ευλογία της Νύχτας για να πάρει η ζωή της μια καλή μοιραία απόχρωση; Ή μήπως δεν υπάρχει Λύτρωση για αυτήν;

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Νάγια Αλέβα είναι γεννημένη στο Έσσεν Γερμανίας τον Οκτώβριο του 1993 από πατέρα με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μητέρα Ελληνίδα, τη Μαρία Μουράτογλου Αλέβα.

Ένα μεγάλο κομμάτι της παιδικής της ηλικίας το έζησε στη Γερμανία μέχρι που ήρθε στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά της και εγκαταστάθηκαν στο Μακροχώρι Βεροίας. Έχει σπουδάσει φυσικοθεραπεία στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό στην αθλητική φυσικοθεραπεία. Ζει και εργάζεται στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας.

Το ενδιαφέρον της για τη συγγραφή το ανακάλυψε από πολύ μικρή ηλικία, αφού ξεκίνησε να γράφει από μικρά ποιήματα μέχρι και το να συμπληρώνει καθημερινά το ημερολόγιό της.
Το βιβλίο «Τα θυμάμαι όλα» είναι η πρώτη της συγγραφική απόπειρα.

View this gallery on Flickr