Το βιβλίο του «Η Λίμνη ή Το Χρονικό Των Ποιητών» παρουσίασε ο Τάσος Φάλκος στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το νέο βιβλίο του Καθηγητή Φιλοσοφίας και Λογοτέχνη Τάσου Φάλκου - Αρβανιτάκη, με τίτλο «Η Λίμνη ή Το Χρονικό Των Ποιητών», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φυλάτος, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 7 Ιούνη, στο καφέ εκτός χάρτη Papatzikou στην Βέροια.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ίδρυμα Πολιτισμού "ΥΔΡΙΑ", οι Εκδόσεις Φυλάτος, ο Ποιητικός Πυρήνας και η Γκαλερί Παπατζίκου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκδότης Τάσος Φυλάτος ο οποίος αναφέρθηκε στον κεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου, που είναι η λίμνη.

Προλόγισε ο εκπαιδευτικός Παύλος Παρασκευαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα, ο οποίος υπήρξε καθηγητής του στο πανεπιστήμιο, ενώ στη συνέχεια ανέγνωσε αποσπάσματα του βιβλίου.

Η Τιτίκα Αρβανιτάκη, σύζυγος του συγγραφέα, είπε ότι το βιβλίο ξεκίνησε ως διήγημα κι έγινε μυθιστόρημα. Αναφέρθηκε για την σύνθεση του εξωφύλλου και στη συνέχεια διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Έπειτα τον λόγο πήρε ακόμη ένας μαθητής του κου Φάλκου, ο Πέτρος Γκολίτσης, Δρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Sheffield, Higher Education Academy Fellow και ποιητής.

Μίλησε για τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου που είναι η λίμνη, η οποία είναι ζωντανή και κόκκινη. Με αναφορά στην πλοκή του βιβλίου, συμπλήρωσε ότι η ιδέα είναι ότι όταν προχωρήσει το κακό, πρέπει να εγκληματήσεις για να το σταματήσεις.

Ακολούθως διάβασε ποιήματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο.

Στο τέλος τον λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος μίλησε για το νέο του μυθιστόρημα.

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, στον ίδιο χώρο φιλοξενήθηκε η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Καρκατσέλη με τίτλο "Η περιπέτεια ενός εξωφύλλου".

Η έκθεση παρουσιάζει ένα μέρος από τις 45 φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν το 2018, κατά την ταραχώδη πορεία εξέλιξης της έκδοσης του βιβλίου «Η Λίμνη», για να κοσμήσουν το εξώφυλλό του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Του ήρθε ξαφνικά η πιο τρελή ιδέα, η πιο παράλογη παρόρμηση: Να βυθιστεί συνειδητά στη λίμνη, που τώρα ήξερε πως ήτανε πολύ βαθιά!

Εάν επρόκειτο για κάποια λίμνη απλή, συνηθισμένη, το πράγμα δε θα ήτανε παράξενο και ούτε βέβαια τρελό. Αλλά αυτή η λίμνη ήταν κάτι διαφορετικό, ήτανε τυλιγμένη με μυστήριο, ενέπνεε σε όλους δέος σχεδόν θρησκευτικό. Οι χωρικοί το θεωρούσαν επικίνδυνο να μπεις στη λίμνη και προπαντός μισόγυμνος, εκτεθειμένος σε δαιμονικές δυνάμεις. Άλλοι το έβλεπαν σαν ιεροσυλία… Αλλά ακριβώς ετούτο το απρόσιτο μυστήριο, ο τρόμος ο θρησκευτικός που ενέπνεε, έκαμναν τόσο ελκυστική την ιεροσυλία, γι’ ανθρώπους βέβαια που ελκύονται από τη γνώση και τον θάνατο. Να μπεις μέσα στη λίμνη δηλαδή, με την ελπίδα να παραβιάσεις κάποια μυστικά της, έστω με τίμημα να τιμωρηθείς σκληρά. 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο λογοτέχνης και φιλόσοφος Τάσος Φάλκος (Αρβανιτάκης) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Κατοχή και εμφύλιος σημαδεύουν τα παιδικά του χρόνια. Στα γυμνασιακά και τα φοιτητικά του χρόνια επηρεάζεται βαθύτατα την αρχαία γραμματεία και ιδιαίτερα απ’ τον Αισχύλο και τον Πλάτωνα. Ως φοιτητής ξεκινά το πεζογράφημα Οι Δίκαιοι με κύριο θέμα την εμποδισμένη δράση των ανθρώπων που προσπαθούν να έχουν οδηγό μονάχα τη συνείδησή τους.

Στις Βρυξέλλες αρχίζει τη σύνθεση του Διγενή Ακρίτα, όπου επιχειρεί να περιγράψει τη διφυή ανθρώπινη υπόσταση, το γήινο και το θεϊκό στοιχείο, αλλά και την ακραία, οριακή κατάστασή του και την κεντρική ιδιότητα του φύλακα.

Στα χρόνια της δικτατορίας βρίσκεται στο Παρίσι, όπου προετοιμάζει τη διδακτορική διατριβή του, ενώ παράλληλα συνθέτει τη Σοφίτα, θεατρικό κατά της δικτατορίας και κάθε μορφής καταπίεσης.

Με αφορμή το θάνατο του Μικρασιάτη πατέρα του γράφει τα μικρασιατικά αφηγήματα η Νύχτα και το μυθιστόρημα Η Λίμνη.

Πιστεύοντας ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διακρίσεις, συγχωνεύει σε ένα ενιαίο έργο, το Μαρτυρίες για έναν απόντα φίλο, όλα τα βασικά είδη λόγου, πραγματοποιώντας ένα είδος «ολικής» λογοτεχνίας.

Με τρία θεατρικά του σατιρίζει κυρίως την ανθρώπινη έπαρση.

Στα επιστημονικά του έργα ερευνά θέματα της ηθικής φιλοσοφίας, της αρχαίας θρησκείας και της μεθοδολογίας των επιστημών. Τα λογοτεχνικά του έργα καταγράφουν τη σχέση μιας συνείδησης με την ιστορία του καιρού της, σχέση επώδυνη και τραγική.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

*Οι Δίκαιοι. Το 1967 στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη δημοσιεύονται δεκαοκτώ συνέχειες του μυθιστορήματος αυτού, που σε διαγωνισμό του 1966 είχε κερδίσει έπαινο αδημοσίευτου έργου.

*La mansarde (θέατρο), Thessalonique, 1974.

*Τρεις Μαρτυρίες – Η Κολυμβήθρα (δύο ποιητικές συλλογές), Θεσσαλονίκη, 1982.

*Η σοφίτα (θέατρο), Θεσσαλονίκη, 1984.

*Το χρονικό των Δικαίων (μυθιστόρημα), Αθήνα, Δόμος, 1992.

*Η Νύχτα (διηγήματα), Αθήνα, Δελφίνι, 1995.

*Σχεδιάσματα με φως (15 ποιήματα με γνήσια χαρακτικά της Ingrid Zamecnicova), Bratislava, 1997. Το έργο τιμήθηκε ως «το ωραιότερο βιβλίο της Σλοβακίας για το έτος 1997».

* Μαρτυρίες για έναν απόντα φίλο (μυθιστόρημα), Θεσσαλονίκη, Μ. Μπαρμπουνάκης, 1999.

* Ο καθηγητής Πλούτων (θέατρο), Θεσσαλονίκη, 2001.

* Σχεδιάσματα με φως (75 ποιήματα), Θεσσαλονίκη, Ζήτρος, 2005.

*Τουρκές η νύχτα (διηγήματα), Θεσσαλονίκη, Ζήτρος, 2009.

* Οι Λύκοι (συνθετικό ποίημα), Θεσσαλονίκη, 2010.

* Πρότυπα και ομοιώματα (ποιήματα), Αρμός 2016.

* Το όνειρο της πείνας και της ομορφιάς (θέατρο), Θεσσαλονίκη, 2017.

* Η λιτανεία, La procession (ποιήματα, δίγλωσση έκδοση), Αρμός, 2018

ΜΕΛΕΤΕΣ

*Η κοινωνικοπολιτική έννοια της φιλοτιμίας στο έργο του Πλάτωνα, Θεσσαλονίκη, 1975. Διδακτορική διατριβή.

*«Το πρόβλημα της ηθικής συνείδησης στην αρχαία Ελλάδα», Θεσσαλονίκη 1983.

*Σέβας και φόβος των θεών, Θεσσαλονίκη, 1984.

*Αιδώς. Η φύση και η σημασία του σεβασμού και της ντροπής στην ηθική ζωή των αρχαίων Ελλήνων, Θεσσαλονίκη, 1984.

*Εισαγωγικά μαθήματα Φιλοσοφίας (στοιχεία ηθικής φιλοσοφίας), Θεσσαλονίκη, Σάκκουλας, 1985.

*Αγών. Ο αθλητισμός σαν βασική εκδήλωση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, Θεσσαλονίκη, 1989. Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1993.

*Μεθοδολογία και τεχνογραφία της επιστημονικής έρευνας, Θεσσαλονίκη, 1992.

*Η κίνηση στο έργο του Πλάτωνα, Θεσσαλονίκη, 1996.

*Ηράκλειτος. Πρόλογος, κείμενα, μετάφραση, επιμέλεια, Θεσσαλονίκη, Ζήτρος, 1999.

*Οι αετοί και τα κοράκια (λογοτεχνική κριτική), Θεσσαλονίκη, 1999.

*Ο ελληνικός αθλητισμός (ανάπλαση και σημαντική επέκταση του Αγών), Βόλος 2003.

*Greek Athletics, Volos 2004.

* Πλάτωνος Φαίδων, Προλεγόμενα, Θεσσαλονίκη, Ζήτρος, 2007.