Μέτρηση οστικής πυκνότητας υλοποιήθηκε στο ΚΑΠΑ Βέροιας

Tο ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας μέσω του Δημοτικό Ιατρείο σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας υλοποίησαν πρόγραμμα Δωρεάν Μετρήσεων Οστικής Πυκνότητας για τους Δημότες του Δήμου Βέροιας από την Τρίτη15 Οκτωβρίου 2019 έως και τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019  .

Το ειδικευμένο προσωπικό του ΕΔΔΥΠΠΥ εκπαίδευσε τα στελέχη του Δημοτικού Ιατρείου Βέροιας στη χρήση μηχανήματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας με υπερηχογράφημα πτέρνας, το οποίο και μας διέθεσε για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 368 μετρήσεις, τόσο σε κατοίκους του κεντρικού Δήμου Βέροιας, όσο και σε απομακρυσμένες  Τοπικές Κοινότητες (Κουλούρα, Ν. Νικομήδεια, Ράχη, Ριζώματα, Βεργίνα), που ανήκουν στο διευρυμένο Δήμο Βέροιας.

Σε όλες τις περιπτώσεις δόθηκαν οδηγίες από τη Νοσηλεύτρια του Δημοτικού Ιατρείου κα Δήμητρα Τσισμετζή ή έγινε παραπομπή στο θεράποντα ιατρό των εξεταζομένων.

Η συμμετοχή και η προσέλευση των πολιτών της Βέροιας στο πρόγραμμα ήταν αθρόα  και τα σχόλιά τους ιδιαιτέρως θετικά για την όλη προσπάθεια και την οργάνωση του προγράμματος.

 Βασικός στόχος του Δημοτικού Ιατρείου είναι η πρόληψη προβλημάτων υγείας στο Γενικό πληθυσμό και έτσι θα συνεχιστεί η οργάνωση και υλοποίηση και άλλων προληπτικών ελέγχων.

Για την υλοποίηση του όλου προγράμματος ουσιαστική ήταν η συμβολή των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων κ.κ Λιλιόπουλο Γεώργιο και Στεργιοπούλου Βούλα από την Κουλούρα, Ευτυριάδη Γεώργιο από τη Ν. Νικομήδεια, Βενετικίδη Χαράλαμπο από τη Ραχιά, Καραβασίλη Αθανάσιο από Ριζώματα, Ζησιόπουλο Αντώνιο και Μάκη Στάθη από Βεργίνα.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι » για τη μετακίνησή μας.

Το Πρόγραμμα έτυχε της στήριξης του Προέδρου του ΝΠΔΔ ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας, ο οποίος δήλωσε: «Η υλοποίηση του Προγράμματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας σημείωσε και φέτος επιτυχία με τις γυναίκες του Δήμου μας να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά. Αγκάλιασαν με ενθουσιασμό και μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα,  αφού μέσω αυτού τους προσφέρθηκε μια σημαντική και συγχρόνως ΔΩΡΕΑΝ εξέταση στα πλαίσια του προληπτικού προγραμματισμού τους για την οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση από την πλευρά της συμπτωματολογίας, είναι συνήθως αθόρυβη, ιδίως στα αρχικά στάδια της. Αυτό έχει σαν συνέπεια την καθυστερημένη διάγνωση. Υπό αυτή την προϋπόθεση πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα, για τον λόγο αυτό η πρόληψη της είναι πολύ σημαντική.

Ο Δήμος Βέροιας ως μέλος του ΕΔΔΥΠΠΥ, εκτιμώντας την εξαιρετική συμβολή του Δικτύου σε θέματα δημόσιας υγείας των πολιτών, προσπαθεί να υλοποιεί όσον τον δυνατόν περισσότερα από τα προγράμματα του ΕΔΔΥΠΠΥ και να συμβάλει στην διάδοση της βασικής ιδέας του Δικτύου, για την προαγωγή και την πρόληψη της Δημόσιας Υγείας.

Θέλω να επισημάνω την άριστη συνεργασία που είχαμε με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στα στελέχη του για το δημιουργικό του έργο.

Η πρόληψη δεν είναι έργο μόνο των ειδικών, αλλά αποτελεί υπόθεση όλων μας και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στον δήμο μας με στόχο να συμβάλουμε όλοι για τη διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής»

Η όλη δράση προγραμματίστηκε, συντονίστηκε κι ολοκληρώθηκε από το προσωπικό του Δημοτικού Ιατρείου κα  Δήμητρα Τσισμετζή Νοσηλεύτρια, κα Σοφία Γούτα Κοινωνική Λειτουργό και την Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Εθελοντισμού και Υγείας κα Άρτεμη Λευκοπούλου.