iek alpha23

tsakiridis

 novart

brouvali

my choice

koukoutegou

proteas

ena

Η ψυχοφθόρα διαδικασία και οι πρώτοι των πρώτων στις πανελλαδικές εξετάσεις

Με ένα τεράστιο χαμόγελο ευτυχίας υποδέχτηκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων οι αριστούχοι της φετινής διαδικασίας, που έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε οποιαδήποτε σχολή της χώρας επιθυμούν στην κατεύθυνσή τους. Μετά τη διαδικασία της υποβολής του μηχανογραφικού, πέρα βέβαια από τους αριστούχους, χιλιάδες απόφοιτοι των λυκείων όλης της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν αν κατάφεραν ή όχι να μπουν σε κάποια σχολή της επιλογής τους.

Κάθε εμπόδιο για καλό

Η περίοδος προετοιμασίας και η όλη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων αποτελεί σίγουρα μία ιδιαίτερα ψυχοφθόρα διαδικασία για τους μαθητές. Πέρα από το άγχος και την κόπωση, σωματική και νοητική, είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις όπου τα πράγματα τελικά δεν πήγαν τόσο καλά όσο θα περίμεναν κάποιοι.  

Η εισαγωγή σε κάποια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν αποτελεί, ωστόσο, πανάκεια. Πάρα πολλοί υποψήφιοι, σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής τους και με τη γνωστή έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού, μπαίνουν σε σχολές που είτε δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν, είτε τελικά δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να ακολουθούν. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις, επίσης, που έχουμε δει κορυφαίους επιστήμονες να ακολουθούν τελικά άλλες επαγγελματικές διεξόδους, με μεγάλη επιτυχία.

Κλασικά παραδείγματα είναι ο Αμερικανός κωμικός ηθοποιός Ken Jeong που δεν ακολούθησε τελικά την ιατρική την οποία σπούδασε ή η Liv Boeree, αριστούχα αστροφυσικός η οποία τελικά έκανε καριέρα και περιουσία παίζοντας επαγγελματικά παιχνίδια με τράπουλα. Θέλετε ονόματα Ελλήνων; Νίκος Καρβέλας (νομική), Λάκης Λαζόπουλος (μεταπτυχιακό στην εγκληματολογία), Ελένη Φιλίνη (νομική), Γιώργος Λιάγκας (μηχανολόγος μηχανικός), Δέσποινα Βανδή (φιλοσοφική), Δούκισσα Νομικού (ΑΣΟΕΕ), Χάρης Ρώμας (ιατρική) κλπ. 

Χωρίς σπουδές, στην κορυφή του κόσμου

Στον αντίποδα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, αθλητές, καλλιτέχνες κλπ., που δεν σπούδασαν καν στο πανεπιστήμιο, αλλά κατάφεραν να φτάσουν στο απόγειο του πλούτου και της επιτυχίας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί σίγουρα ο Γιάννης Αντετοκούμπο, ο οποίος ενώ πουλούσε CD για να επιβιώσει, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει ο MVP του NBA, υπογράφοντας κολοσσιαία χρηματικά συμβόλαια ή ο Ιρλανδός μετρ των πολεμικών τεχνών Connor Mc Gregor, ο οποίος ζούσε με κουπόνια της πρόνοιας στη χώρα του, πριν αρχίσει να εισπράττει πλέον εκατομμύρια για κάθε του αγώνα. Ανάλογες ιστορίες επιτυχίας είναι εκείνες των Jim Carrey, Axl Rose, Sean Connery, Eminem και πολλών άλλων Ελλήνων και ξένων.

Οι αριστούχοι των Πανελληνίων

Σε κάθε περίπτωση αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους αριστούχους των φετινών πανελλαδικών που με συστηματική δουλειά, με πρόγραμμα και πολλές στερήσεις κατάφεραν να αριστεύσουν στις εξετάσεις.

Ο Νίκος Δαμασκόπουλος είναι ο πρώτος των πρώτων στην Ηλεία, πιθανότατα και ο πρώτος πανελλαδικά. Ο Νίκος κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 19.554 μόρια και στόχος του στη συνέχεια είναι η Πυροσβεστική Ακαδημία, με την εισαγωγή του στη Σχολή Ανθυποπυραγών.

Με 19.370 μόρια η Πατρινή Χρύσα Κουτσουρούμπα περνά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, που αποτελεί φυσικά την πρώτη επιλογή της.

Ο Δημοσθένης Κομποσιώρας, από την Αχαΐα επίσης, συγκέντρωσε 19.317 μόρια και επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του στη Σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Λέμη Γατοπούλου από τη Βέροια συγκέντρωσε 19.261 μόρια με τις δικές της δυνάμεις, χωρίς στήριξη από κάποιο φροντιστήριο.

Ο Δημήτρης Μπόγδου από την Κοζάνη συγκέντρωσε 19.253 μόρια, την κορυφαία δηλαδή βαθμολογία στα τέσσερα λύκεια της πόλης και μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στη σχολή της επιλογής του, την οποία δεν έχει αποκαλύψει ακόμη.

Ο Μενέλαος Αμπελαργάς από τα Τρίκαλα, ο οποίος μάλιστα έδινε για δεύτερη φορά, συγκέντρωσε συνολικά 19.225 μόρια και θα περάσει χωρίς άγχος το καλοκαίρι του αναλογιζόμενος τις επιλογές που του δημιουργούνται προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο ΑΕΙ.

Ο Γιώργος-Αλέξανδρος Μαυρίκος από την Κρήτη συγκέντρωσε 19.200 μόρια και σκέφτεται να συνεχίσει στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται περίπου και ο Ραφαήλ Στιβακτάκης, επίσης από την Κρήτη, που σκέφτεται να δηλώσει στο μηχανογραφικό του πρώτα τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παρόμοιες ιστορίες επιτυχίας είναι πάρα πολλές σε όλη τη χώρα και αποτελούν ένα καλό εφόδιο για το μέλλον των μαθητών, ωστόσο ακόμα και αυτοί που δεν κατάφεραν φέτος να κυνηγήσουν τον στόχο τους θα έχουν πολλές ακόμη ευκαιρίες στο μέλλον και σίγουρα δεν πρέπει να απογοητεύονται.

access

dyslexia centers

tsiafoulis

super course

kyriazis

ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

sidiropoulos

methodos orizontio

studio 69